Poolse gezinnen
U bevindt zich hier: Startpagina » Poolse gezinnen

Poolse gezinnen en hun leefsituatie

In Polen is het absoluut niet gemakkelijk om woonruimte te vinden, hoewel het niet meer zo erg is als vroeger. De doorsnee woning is een 2 of 3-kamerflat. Vaak wonen er op een oppervlakte van 30 tot 50 vierkante meter vier of meer personen. Grootouders wonen bij de ouders in, net als (eventueel getrouwde) kinderen. Vaak zijn er geen aparte slaapkamers. Slaapbanken zijn er noodgedwongen erg populair. Poolse kinderen, zeker die van boerenafkomst, worden vroeg zelfstandig en helpen hun ouders in het huishouden.
De Poolse economie mag dan (als een van de weinige in het oosten) groeien, door de hoge inflatie en de stijging van de kosten van het levensonderhoud is de materiële situatie van de meeste Polen er juist op achteruit gegaan. Voor degenen die buiten het systeem vallen, zoals de snel groeiende groep werklozen, is de situatie bijzonder triest te noemen.


Druk op de link hiernaast voor geschiedenis Polen:  Geschiedenis van Polen

WERK

Iedereen werkt 8 uur per dag, van maandag tot en met vrijdag. Eenmaal per maand moet ook een zaterdag (6 uur) gewerkt worden. De gemiddelde werkweek ligt op 42 uur. Net als in Nederland kan het natuurlijk ook gebeuren dat men in ploegen werkt; dan ligt het allemaal heel anders.
De salarissen in Polen liggen zo laag dat beide ouders moeten werken om rond te kunnen komen. Dikwijls probeert men nog een nevenbaantje te vinden of werkt men over om iets extra's (kleren, wasmachine, koelkast etc.) te kunnen betalen, want sparen lukt niet in Polen. In Polen krijgt men in plaats van een vakantietoeslag een dertiende maandsalaris uitbetaald. Om een idee te geven: de salarissen in Nederland waren in juni 1995 veel hoger (9 tot 10 keer zo hoog) als in Polen.
Steeds meer gezinnen in Polen lijden grote armoede wat veroorzaakt wordt door de slechte economische situatie van het land zelf en de groeiende werkloosheid.
 

DE GLOBALE DAGINDELING VAN EEN GEMIDDELD POOLS GEZIN 

06.30 uur          Het ontbijt bestaat uit brood en/of melksoep. Iedereen neemt brood mee naar het werk of school
14.00 uur De kinderen komen uit school naar huis. Hun ouders zijn er dan nog niet.
16.00 uur De ouders komen thuis van hun werk
16.30 uur Een gezamenlijke warme maaltijd, bestaande uit: soep, soms vlees, aardappelen en groeten, (diverse soorten kool), tomaten, komkommers.
20.00 uur   Broodmaaltijd.

Boodschappen doen in Polen zou niet zo moeilijk hoeven te zijn, als de prijzen van de levensmiddelen niet zo hoog zouden zijn dat het kopen van vele dingen haast niet mogelijk is. Met andere woorden: alles is wel in de winkels verkrijgbaar, men kan het zich echter niet veroorloven.
 

SCHOOL
 

Kinderen van de basisschool en de middelbare school:
Tussen 08.00 en 14.00 uur hebben de kinderen zes uur les. De jongere kinderen wachten op school totdat ze door de ouders opgehaald worden, de oudere kinderen gaan zelf naar huis.
Er zijn speciale ruimtes op school waar de kinderen onder toezicht huiswerk kunnen maken (ook de basisschoolkinderen hebben veel huiswerk te maken). Bij sommige scholen zijn de lessen verdeeld in ochtend- en middaggroepen. De oudere kinderen hebben dan 's ochtends les; de jongere 's middags. Dit komt omdat in de nieuwe wijken te weinig scholen zijn.
Als een kind ziek is krijgt de moeder vrij van haar werk om voor het kind te zorgen.