Skip to content

Over Pax Kinderhulp Noordoostpolder-Urk

Logo-Pax-landelijk-2
De werkgroep Pax Kinderhulp Noordoostpolder-Urk is onderdeel van de landelijke stichting Pax Kinderhulp. Lees alles over het werk van deze stichting op de algemene website:

In het kort

Kansarme kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit de regio Katowice in Polen. Zij worden geselecteerd door een welzijnsorganisatie die met deze kinderen werkt. Er komt een begeleider mee die de kinderen kent en als tolk ondersteunt.
We streven ernaar ieder jaar voor minimaal 16 kinderen een vakantiegezin te vinden.

Deze kinderen hebben het nodig om even uit hun dagelijkse omgeving weg te zijn. Die kans krijgen ze tijdens een vakantie in Nederland. De herinneringen nemen ze hun levenlang mee.

Sinds Polen bij de EU hoort gaat het economisch beter. Maar sociaal-maatschappelijk is de situatie nog slecht!
Steeds meer bedrijven sloten hun deuren en de gevolgen zijn enorm: werkloosheid, echtscheidingen, alcoholmisbruik, mishandeling en gezinsverlating.
Veel van deze kinderen wonen met hun ouder(s), broers en zussen, opa en oma in één huis. De woonkamer is ook de slaapkamer en de bedden worden gedeeld. Echt kind zijn is hier niet mogelijk. Ook zijn er kinderen die opgroeien in kindertehuizen.

Bij vakantiegezinnen in de regio Noordoostpolder-Urk. Zij melden zichzelf aan. De Poolse kinderen draaien mee in het gezin. Dat is al een bijzondere ervaring voor ze! 
Maar ze zijn ook dagdelen of zelfs de hele dag op pad met de werkgroep zodat er ruimte blijft voor het eigen gezin/werk/etc.

Dit zijn altijd de eerste 2 weken van de zomervakantie in onze regio (noord).  Voor veel gezinnen is het dan goed in te passen en het weer in meestal geschikt voor uitstapjes!

Het ‘taalprobleem’, de begeleiding, de kosten… Stel ons al deze vragen! Mail of bel ons gerust. Ook organiseren we ieder jaar een info-avond voor (nieuwe) vakantiegezinnen. Maar bekijk eerst eens de pagina met meest gestelde vragen. Waarschijnlijk vind je daar al veel antwoorden! 

De werkgroep

Martin van der Zee - Actieleider

De werkgroep Noordoostpolder-Urk houdt zich bezig met het werven en selecteren van de vakantiegezinnen, het werven van de benodigde financiën en het organiseren van een activiteiten programma.
In januari wordt met de voorbereiding voor een vakantie in juli begonnen.

Marissa ter Beek - Public Relations
Martine de Bruijn - Activiteitencommissie
Martine Verloop - Vakantiegezinnen
Esther Kempnaar - Activiteitencommissie
Jeannette Kuijper - Activiteitencommissie
Jos Kuijper - Activiteitencommissie
Wilma Olivier - Vakantiegezinnen
Wim Geerligs - Penningmeester & fondsenwerving
Thijs van der Zee - Foto & video