Skip to content

Veel gestelde vragen

Van een vakantiegezin wordt verwacht dat ze samen met de werkgroepleden in staat zijn de kinderen de vakantie van hun leven te geven. Hiervoor hoeft u echter geen grote activiteiten te ondernemen.
De belangrijkste activiteit is de kinderen de “warmte” van uw gezin aan te bieden. Spelen in het speeltuintje in de buurt, fietsen, een bezoekje aan de school van uw kinderen, meegaan naar een sportclub of zwembad en een bezoek aan een supermarkt, zijn voor de meeste kinderen al heel bijzondere activiteiten.

De kosten die men zoal maakt voor een niet-betalende logé: voeding, onderdak en eens een traktatie of wat je ze zelf nog wilt geven. Want de reis, de verzekering en alle uitjes van Pax Kinderhulp worden bekostigd door sponsoren via Pax Kinderhulp.

Ja, voor de kinderen worden er 2-3 keer per week in de activiteiten georganiseerd door de werkgroep van Pax Kinderhulp NOP-Urk. Dit zijn dagdelen of zelfs een hele dag. Bij de meeste activiteiten is halen en brengen dan voldoende. Tijdens de activiteiten is het niet nodig dat u aanwezig bent. Aan de andere kant zijn er ook een aantal activiteiten (´s avonds of in het weekend) voor IEDEREEN (Poolse kinderen, vakantiegezinnen, werkgroepleden én eigen kids waar u vrijblijvend bij kunt zijn. Uit ervaring weten we dat deze zo leuk zijn dat vakantiegezinnen hier GRAAG bij willen zijn

Uit ervaringen weten we dat het doorgaans geen probleem geeft dat u geen Pools spreekt en de kinderen geen Nederlands. De kinderen begrijpen verbazingwekkend snel wat u bedoelt en Poolse en Nederlands kinderen begrijpen elkaar vaak al snel door taal zonder woorden. Als hulpmiddel krijgt u van Pax Kinderhulp een woordenboek te leen. En daarnaast krijgt elke gezin en Pools kind een ‘schrift’ met veel voorkomende thema’s ter beschikking. Hierin kan de desbetreffende zin aangewezen worden over bv hobby’s, eten, tijd van activiteiten, tijd om naar bed te gaan. Tegenwoordig wil bv Google Translate ook nog weleens helpen en voor hilarische vertalingen zorgen. En last but not least komt er een Poolse begeleider/tolk met de kinderen mee naar Nederland, waar 24 uur per dag een beroep op gedaan kan worden als er echt iets is.

Voor de kinderen is het fijn om samen in een vakantiegezin te logeren. Zo kunnen ze ook hun eigen taal spreken, samen spelen en bijv. voor het slapen nog even kletsen. Hierdoor kunnen ze zich meer op hun gemak voelen en verlopen de vakanties en het verblijf in de vakantiegezinnen prettig.

De werkgroepleden van Pax Kinderhulp NOP-Urk en de Poolse begeleider/gids bieden begeleiding en ondersteuning aan de kinderen en de vakantiegezinnen. Vrijwel altijd blijken de problemen oplosbaar en kunnen de kinderen en vakantiegezinnen genieten van de vakantietijd. Als het echt niet anders kan en beter is voor de situatie, kan een kind worden opgevangen in een reserve-gezin. Dit is in vele jaren echter maar 1x voorgekomen. Doorgaans gaat en verloopt het goed.

Uit de positieve reacties die we soms jaren later nog krijgen blijkt dat: een fijne vakantie iets is waar de kinderen heel lang profijt van hebben, op moeilijke momenten aan terug denken en de positieve herinnering (letterlijk met hun fotoalbum) van vasthouden.

In principe maakt het niets uit; wanneer je eigen kinderen ongeveer dezelfde leeftijd hebben dan gaan de vakantiekinderen makkelijk mee in het gezin. Als het vakantiegezin kinderen heeft die jonger of ouder zijn, dan kan dat voor sommige Poolse kinderen juist heel fijn zijn. Hetzelfde geldt voor een vakantiegezin zonder thuiswonende kinderen. Dat de vakantie-ouders alle tijd hebben voor de kinderen en de aandacht niet ‘gedeeld’ hoeft te worden, zal weer voor andere kinderen extra genieten zijn. Er wordt bij de koppeling (van de kinderen aan de vakantiegezinnen) gekeken welke situatie het beste bij welke kinderen past.

Ja, dat kan zeker. Dat de kinderen de aandacht niet hoeven ‘te delen’ en de vakantie-ouders alle tijd hebben voor de kinderen, kan voor sommige kinderen extra genieten zijn. Bij de koppeling (van de kinderen aan de vakantiegezinnen) wordt gekeken welke situatie het beste bij welke kinderen past.

Ja, het programma is speciaal ontwikkeld voor de Poolse kinderen. Voor het groepsproces is het belangrijk dat de kinderen ongeveer dezelfde ervaringen beleven hier in Nederland. Mooie bijkomstigheid is dat het vakantiegezin hierdoor ook tijd voor eigen gezin of activiteiten houdt.

De kinderen hebben een ziektekostenverzekering en ook een verzekeringspasje. Eventuele kosten van huisarts, tandarts of ziekenhuis worden tijdens de vakantie door Pax Kinderhulp betaald en vervolgens gedeclareerd bij de verzekering in Polen.

Ja, er is een mogelijkheid om als vakantiegezin de kinderen te her-uitnodigen. Dit kan met Kerst of in de volgende zomervakantie. Er is dan geen activiteitenprogramma voor de periode dat ze hier zijn, maar dat wordt vaak niet gemist omdat de kinderen dan al in het vakantiegezin gewend zijn.

De kinderen genieten in Nederland van de vakantie en zijn daarna ook blij om weer naar hun familie/land te gaan. Vergelijk het met onze eigen vakanties naar bijv. het buitenland, dan wil je aan het eind van de vakantie ook weer graag naar huis.